• 創新科技社區巡禮2020
焦點

可憐嘅男生,你嘅DNA永遠都唔可以遺傳到下一代了!

 

 

唔使咁驚,其實所講嘅係線粒體(mitochondria)入面嘅DNA!除咗細胞核之外,線粒體入面都有DNA架,不過排列嘅形狀就同一般嘅DNA唔同,而依啲DNA會轉錄同轉譯為與呼吸作用有關蛋白質。有趣嘅係,所有人嘅線粒體DNA只會遺傳
自媽咪!點解會咁?因為喺卵子受精嘅過程之中,只有精子嘅「頭部」可以進入卵子,位於精子「頸部」嘅線粒體會被拒於卵外。所以由胚胎開始,所有線粒體同埋線粒體DNA都係嚟自媽咪嘅!

 

***

 

香港青年協會一直致力普及科學,提供多元化的教育活動及課程,為青少年學習STEM (Science 科學、Technology 科技、Engineering 工程 及Mathematics 數學)提供全面的互動學習平台。

 

於2009年,在創新科技署和香港科學園的支持下,青協於香港科學園成立為高小至高中學生、教師及家長而設的香港青年協會創新科學中心,為他們提供一個探索、研究及體驗科學與科技的平台。

 

香港青年協會 創新科學中心
Website: https://ccst.hkfyg.org.hk
Instagram: hkfygccst
Facebook: hkfygccst
Youtube: ccsthkfyg