• 創新科技社區巡禮2020
焦點

由2017年起,你同我身體入面都多咗一個器官!?

 

佢叫做腸繫膜(Mesentery),屬雙層皺摺腹膜,依附喺腸嘅內部同腹腔內壁,固定大小腸喺腹腔之內。喺2012年,生物學家初次發現佢係單一且具連續性嘅結構 。喺上年,啫係2017年年頭,正式被肯定為一個器官!所以,腸繫膜其實不嬲都喺我地嘅身體入面,只係之前未被定性為一個器
官啫!

 

***

 

香港青年協會一直致力普及科學,提供多元化的教育活動及課程,為青少年學習STEM (Science 科學、Technology 科技、Engineering 工程 及Mathematics 數學)提供全面的互動學習平台。

 

於2009年,在創新科技署和香港科學園的支持下,青協於香港科學園成立為高小至高中學生、教師及家長而設的香港青年協會創新科學中心,為他們提供一個探索、研究及體驗科學與科技的平台。

 

香港青年協會 創新科學中心
Website: https://ccst.hkfyg.org.hk
Instagram: hkfygccst
Facebook: hkfygccst
Youtube: ccsthkfy