• 創新科技社區巡禮2020
焦點

為何冰鎮後的水果特別甜?

 

水果嘅甜味主要來自果糖,而甜度就受果糖嘅濃度同溫度影響。喺低温嘅影響下,我地嘅味蕾就會對果糖嘅甜味更加靈敏,所以雪凍嘅水果食起上來就會更加甜喇。

另外,其實我哋舌頭上嘅味蕾,喺某個温度嘅範圍內,對唔同類型嘅糖嘅靈敏度都有唔同 。譬如,相同份量嘅果糖喺較高溫度嘅時候,就會比蔗糖無咁甜。

 

***

 

香港青年協會一直致力普及科學,提供多元化的教育活動及課程,為青少年學習STEM (Science 科學、Technology 科技、Engineering 工程 及Mathematics 數學)提供全面的互動學習平台。

 

於2009年,在創新科技署和香港科學園的支持下,青協於香港科學園成立為高小至高中學生、教師及家長而設的香港青年協會創新科學中心,為他們提供一個探索、研究及體驗科學與科技的平台。

 

香港青年協會 創新科學中心
Website: https://ccst.hkfyg.org.hk
Instagram: hkfygccst
Facebook: hkfygccst
Youtube: ccsthkfyg